Π.Ε.Σ.Τ.Υ

Μουσεία

Το Τελωνείο του Βόλου 

Το λιμάνι του Βόλου, όπου βρισκόταν το Τελωνείο, ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα το σημαντικότερο της Θεσσαλίας. Στη σκάλα του έφταναν εμπορεύματα από την Αίγυπτο, τη Σμύρνη και την Κρήτη και έφευγαν πλοία φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα και βιοτεχνικά εμπορεύματα για τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και την Ευρώπη.

Το 1868 ανεγέρθηκε νέο Τελωνείο στην παραλία, δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου Κραυσίνδωνα. Όμως το κτίριο ήταν μικρό, κακοφτιαγμένο και ανασφαλές, περιβαλλόταν από στάσιμα νερά και θεωρούνταν «ακατάλληλο για ανθρώπους και εμπορεύματα».

Αμέσως μετά την ένταξη του Βόλου στο ελληνικό κράτος (1881), ιδρύθηκε η Λιμενική Επιτροπή και το Λιμενικό Ταμείο Βόλου και επιβλήθηκαν ειδικοί λιμενικοί φόροι και λιμενικά έργα.

Το Τελωνείο Βόλου συστήθηκε με το Νόμο ΑΨΑΣΤ/6.4.1889. Περιλάμβανε τα υποτελωνεία Νέας Μιτζέλας, Τσιγκελίου, Τρικερίου, Χορευτού, Χόρτου, Ταμούχαρι, Αγριάς και τους Τελωνειακούς Σταθμούς Λεχωνίων, Καλών Νερών, Αφήσου, Μηλίνας και Πλατανιά.

Κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα κατασκευάστηκε η αποβάθρα των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, η οποία συνέδεσε τους σιδηροδρόμους με το λιμάνι. Εκείνη την εποχή θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν και οι δύο πέτρινες αποθήκες του Τελωνείου που διατηρούνται μέχρι σήμερα και σύμφωνα με την αριθ. ΥΠΠΟΔΙΛΑΠ/Γ/635/20729/22.6.1999 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το λιμάνι έπαθε μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και το Τελωνείο μεταφέρθηκε στην οδό Ερμού κοντά στην κλινική Πασιά. Το κτίριο του Τελωνείου χρησιμοποιήθηκε από τα στρατεύματα Κατοχής, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, το υπόστεγο χρησιμοποιούνταν ως εστιατόριο από τους Ιταλούς.

Το Τελωνείο στη σημερινή του μορφή κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1955-57. Περιελάμβανε έξι αποθήκες συνολικού εμβαδού 1.762 τ.μ., υπόστεγα εμβαδού 1.452 τ.μ. και υπαίθριο χώρο. Σύμφωνα με το βιβλίο καταγραφής κτισμάτων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, η συνολική του έκταση ήταν 11 στρέμματα.

Σήμερα, μετά τις κατά καιρούς παραχωρήσεις στο πρώην Λιμενικό Ταμείο Βόλου και νυν Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε., έχει περιοριστεί η έκτασή του.

Τα τελευταία χρόνια το Τελωνείο Βόλου έγινε γνωστό από τις ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, όταν λειτουργούσε η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλου – Ταρσούς (Συρία), από το 1978 έως το 1986.

 

Μουσείο Τελωνειακής Ιστορίας Βόλου

 

Με τους συναδέλφους μου οραματιστήκαμε τη δημιουργία στο Βόλο του πρώτου, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα Μουσείου Τελωνειακής Ιστορίας. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006, τέθηκε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνη Μπέζα και την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠ.Ο.Ο.

Το όραμά μας ενστερνίσθηκαν και βοήθησαν στην υλοποίησή του με την προσφορά εκθεμάτων πολλά Τελωνεία της χώρας (Νεαπόλεως Βοϊών – Πρέβεζας – Καβάλας – Ελευσίνας – Λάρισας – Τ.Τ. Σκοπέλου – Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης – Αγίου Νικολάου – Αιγίου).

Οικονομική στήριξη στο εγχείρημά μας παρείχαν το ΥΠ.Ο.Ο., η Α.Ε. ΟΛΒ, ο Δήμος Βόλου, η 5η ΕΤΥ, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Βόλου και οι Α.Ε. HDVS, ΙΜΑΣ και Κυλ/λοι Λούλη.

Επίσης, ηθική στήριξη και εκθέματα παρείχαν οι παρακάτω: Αντ. Μπέζας, Υφυπουργός Υ.Ο.Ο., Ν. Βερναδάκης Γεν. Δ/ντής Τελωνείων, Αθ. Βυτινάρος Δ/ντής Προσωπικού Τελωνείων, η Ο.Τ.Υ.Ε., η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδος, 2η ΕΤΥ, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Τελωνειακών, ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, ο τέως Δήμαρχος Βόλου Κ. Μήτρου, οι αντιδήμαρχοι Βόλου Αρ. Δουλόπουλος, Ευ. Καπούλας και Απ. Φοινικόπουλος, οι εκτελωνιστές Αντ. Τσικουρίδης και Κ. Παλάσης, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι που αγκάλιασαν με θέρμη τη δημιουργία του Μουσείου, κ.κ. Π. Βιδωρής, Δ. Αλεξίου, Στ. Ζέρβας, Στ. Παπαδημητρίου, Ν. Βασιλάκου, Αθ. Πατσής, Γ. Πιτταράκης, Κ. Κουσιόπουλος, Αρ. Παπούλιας, Δ. Γκίρκας, Άγγ. Ξένος. Προσπάθεια για την υλοποίηση του στόχου – με ιδιαίτερο ζήλο – κατέβαλαν οι συνάδελφοι Αθ. Βόμβας, Β. Βασιλείου και Ι. Κοτλίτσας. Επίσης συνεισέφεραν οι εν ενεργεία συνάδελφοι Ευ. ΚΑζούκας, Π. Γιαννακούρος, Π. Μυλωνάκης, Β. Καρελάς, Σ. Καψιώχας, Β. Σακαλή, Άγγ. Διαμαντόπουλος, Αθ. Καλαμβοκά, Ελ. Μπάρδα, Β. Αντωνούλη και Ι. Πίτσα.

Πολύτιμες υπηρεσίες στη χωροθέτηση και αρχειοθέτηση των αντικειμένων παρείχε η Διευθύντρια κα. Α. Δημόγλου και τα στελέχη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε την 29η Ιουνίου του έτους 2007 από το Γενικό Δ/ντή Τελωνείων Ν. Βερναδάκη και τον Γενικό Δ/ντή του Γ.Χ.Κ. Αρ. ΚΑνλή και απεικονίζει διαχρονικά την ιστορία, τη δράση, την οικονομική και κοινωνική προσφορά της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

Με την ευχή και την ελπίδα ότι το λιθαράκι που θέσαμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμού θα γίνει οικοδόμημά σας, ευχαριστούμε θερμά.

 

Μουσείο Τελωνειακής Ιστορίας Βόλου

 

Έτος ίδρυσης: 2007

Το Μουσείο του Τελωνείου στεγάζεται σε μία από τις έξι αποθήκες που βρίσκονται στην πλατεία Τελωνείου δίπλα στην παραλία και απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου. Το Τελωνείο στη σημερινή του μορφή κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1955-57.

Μέσα από τα χρηστικά αντικείμενα (πλάστιγκες, συσκευές επικοινωνίας, στολές, σφραγίδες) το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό αναγνωρίζει κανείς τη διαχρονική ιστορία, δράση και προσφορά της υπηρεσίας του Τελωνείου σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Φορέας λειτουργίας: Τελωνείο Βόλου

Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 14.00 Σάββατο, Κυριακή: κλειστά

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βόμβας Θανάσης

Τηλέφωνα: 24210-39500, φαξ: 24210-27152

Διεύθυνση: Πλατεία Τελωνείου, Λιμάνι Βόλου, Τ.Κ. 38333

Οργάνωση επισκέψεων: μετά από συνεννόηση

Είσοδος: ελεύθερη

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Copydata|copydata.gr
Copyright (c) 2016 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ